Lisans alma bedellerinin, VAKIFLAR BANKASI BAHÇELİEVLER ŞUBESİ (Şube Kodu:014) nezdindeki, TR37 0001 5001 5800 7292 2299 68 numaralı EPDK hesabına yatırılması gerekmektedir. Teslimatlar aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda yapılacak olup, havale ücreti alınmayacaktır.
Rafinerici, İşleme, Madeni Yağ, Depolama, İletim, İhrakiye Teslimi ve Dağıtıcı Lisans Başvuruları için Bedelin %1'i Kurumca yapılacak bildirim tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde, geri kalan kısmı ise inceleme ve değerlendirme sonucunda Lisans alması Kurulca uygun bulunan başvuru sahiplerine kararın bildirilmesini izleyen 90 gün içerisinde,
İŞLEME LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
NOT : Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, yazılı olarak yapılan başvurularda gerekli belgelerin aslı veya belgeyi düzenleyen ilgili kuruluş tarafından onaylanmış sureti veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli sureti başvuru ekinde Kuruma sunulacaktır. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.
1) Lisans Başvuru Dilekçesi
Lisans başvurusunun yazılı olarak yapılması halinde, 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-1) yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.
2) Yetki Belgesi
Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.
3) Oda Sicil Kaydı
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.
Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.
4) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya vergi dairesi tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.
5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı
Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.
Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.
Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.
6) Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;
1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,
2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,
3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,
4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
7) Lisans Almaya Engel Durum Bulunmadığına Dair Beyan
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmez.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
8) Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Rapor
Başvuru sahibi tüzel kişinin asgari ödenmiş nakdi sermaye miktarının Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 7 nci maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenen tutarda veya üzerinde olduğunu gösteren Yeminli Mali Müşavir Raporudur.
Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Raporu’nun yeminli mali müşavir tarafından onaylı sureti de kabul edilir.
9) Mali Tablolar
Başvuru sahibi tüzel kişinin yeni kurulmuş olması halinde bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş kuruluş bilançosu ile cari yıla ilişkin gelir tablosu, diğer hallerde lisans başvuru tarihinden önceki yılsonu itibariyle düzenlenen ve bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş bilanço ve gelir tablosu ibraz edilir.
10) Sanayi Sicil Belgesi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca düzenlenen vizeleri yapılmış Sanayi Sicil Belgesi veya işletmenin üretime başladığında sanayi siciline kaydedileceğine dair resmi yazıdır.
11) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre durumuna uygun olarak alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatıdır.
12) Tesis Bilgi Dosyası
A) Biodizel üretimi ve Petrokimya için yapılan işleme lisansı başvurularında, Tesis Bilgi Dosyasında tesisle ilgili olarak;
bilgileri yer alır.
Bu dosya kapsamında aşağıdaki tablo doldurularak, ibraz edilecektir.
B) Atıktan akaryakıt üretimi için yapılan işleme lisansı başvurularında, Tesis Bilgi Dosyasında tesisle ilgili olarak;
yer alır.
Bu dosya kapsamında aşağıdaki tablolar doldurularak, ibraz edilecektir.
Tesis Bilgileri Tablosu Ünite Tablosu Tank Bilgileri Tablosu
13) Kapasite Raporu
Tesisin üretim konusu, yıllık üretim kapasitesi, teknolojisi, makine parkı, kullandığı hammaddeler, sermaye ve istihdam bilgilerini ve benzeri konuları içeren ve bağlı bulunulan Ticaret ve/veya Sanayi Odası tarafından düzenlenen kapasite raporudur.
14) TSE Uygunluk Belgesi
Üretilecek ürüne ilişkin Türk Standartları Enstitüsü tarafından düzenlenen ve vizeleri yapılmış Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi veya Kritere Uygunluk Belgesidir.
15) Sigorta Beyan Formu
Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atıklar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’na ait 31/5/2011 tarihli ve 3242/2 Sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde yer alan “Sigorta Beyan Formu” dur.
16) Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Beyanı
Tesisteki ulusal marker enjeksiyon cihazının markası, seri numarası, pompa seri numarası, enjeksiyon cihazının yeri ve marker enjeksiyon noktası bilgilerine ilişkin yazılı açıklamadır.
Biodizel ve atıktan akaryakıt üretimi için yapılan işleme lisansı başvurularında, işleme tesisinde ulusal marker eklemesi yapılacaksa Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Beyanı başvuruya eklenir.
Bu kapsamda aşağıdaki form doldurularak, ibraz edilecektir:
Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Bilgileri
17) Biodizel Satışına İlişkin Belgeler
Biodizel üretimi için yapılan işleme lisansı başvurularında, başvuru sahibi ile üretilecek biodizeli piyasa faaliyetine konu etme yetkisi bulunan dağıtıcı lisansı sahibi arasında yapılan biodizel satış sözleşmesi veya ön sözleşmesi, bunları imzalayanların yetki belgeleri başvuruya eklenir.
18) Atık Teminine İlişkin Belgeler
Atıktan akaryakıt üretimi için yapılan işleme lisansı başvurularında, üretimde kullanılacak atıkların teminine ilişkin sözleşme veya ön sözleşme ile bunları imzalayanların yetki belgeleri başvuruya eklenir.
19) Akaryakıt Satışına İlişkin Belgeler
Atıktan akaryakıt üretimi için yapılan işleme lisansı başvurularında, başvuru sahibi ile üretilecek akaryakıtı piyasa faaliyetine konu etme yetkisi bulunan dağıtıcı veya rafinerici lisansı sahibi arasında yapılan satış sözleşmesi veya ön sözleşme ile bunları imzalayanların yetki belgeleri başvuruya eklenir.
20) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa İlişkin Beyan
5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun “İdari Yaptırımlar” başlıklı 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendi kapsamında “Başvuruya konu tesis ile ilgili, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinin (a), (b) ve (ç) fıkralarında yazılı suçlara ilişkin devam eden adli veya idari bir süreç bulunmadığına” dair beyan
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
İNCELEME VE DEĞERLENDİRME SIRASINDA İSTENECEK OLAN BELGELER
1) Çevre İzni ve Lisansı Belgesi
Başvuru sahibi bitkisel atık yağların geri kazanımı suretiyle biodizel üretimi yapacak ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kendisine verilen Çevre İzni ve Lisansı Belgesini ibraz eder.
İşleme lisansı alması Kurul kararıyla uygun bulunan başvuru sahipleri tarafından, uygun bulma kararında verilen süre içerisinde ibraz edilebilir.
1) Mülkiyet Bilgileri
Tesisin kurulacağı araziye ait mülkiyet, irtifak, intifa hakları ve şahsi haklara dair bilgiler ile bu hususları belgelendiren tapu, kira sözleşmesi ve benzeri evrak ibraz edilir.
2) Zemin Etüdü ve Depremsellik Raporları
Tesisin kurulacağı araziye ilişkin olarak hazırlanan zemin etüdü ve depremsellik raporlarıdır.
3) Teknik ve Ekonomik Nihai Fizibilite Raporu
Yatırım tamamlama ve termin süresi, yatırım tutarı, yatırım kompleksite indeksi, tesis proses akım şeması, ikincil prosesler, ekonomik fayda-maliyet analizleri ve benzeri bilgilerin yer aldığı rapor ve belgelerdir.
4) Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi
Lisans kapsamında yer alacak liman, iskele, şamandıra gibi kıyı tesisleri varsa, bu tesisler hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesidir.
Tesis kurmak üzere yapılan lisans başvurularında Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi aranmaz.
5) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Belgesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” belgesini ifade eder.
İşleme lisansı alması Kurul kararıyla uygun bulunan başvuru sahipleri tarafından, uygun bulma kararında verilen süre içerisinde ibraz edilmesi gerektir.
1) Çevre İzni ve Lisansı Belgesi
Başvuru sahibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kendisine verilen Çevre İzni ve Lisansı Belgesini ibraz eder.
İşleme lisansı alması Kurul kararıyla uygun bulunan başvuru sahipleri tarafından, uygun bulma kararında verilen süre içerisinde ibraz edilebilir.
2) Mülkiyet Bilgileri
Tesisin kurulacağı araziye ait mülkiyet, irtifak, intifa hakları ve şahsi haklara dair bilgiler ile bu hususları belgelendiren tapu, kira sözleşmesi ve benzeri evrak ibraz edilir.
3) Zemin Etüdü ve Depremsellik Raporları
Tesisin kurulacağı araziye ilişkin olarak hazırlanan zemin etüdü ve depremsellik raporlarıdır.
4) Teknik ve Ekonomik Nihai Fizibilite Raporu
Yatırım tamamlama ve termin süresi, yatırım tutarı, yatırım kompleksite indeksi, tesis proses akım şeması, ikincil prosesler, ekonomik fayda-maliyet analizleri ve benzeri bilgilerin yer aldığı rapor ve belgelerdir.
5) Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi
Lisans kapsamında yer alacak liman, iskele, şamandıra gibi kıyı tesisleri varsa, bu tesisler hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesidir.
Tesis kurmak üzere yapılan lisans başvurularında Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi aranmaz.
6) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Belgesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” belgesini ifade eder.
İşleme lisansı alması Kurul kararıyla uygun bulunan başvuru sahipleri tarafından, uygun bulma kararında verilen süre içerisinde ibraz edilmesi gerekir.
Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
MADENİ YAĞ LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
Not: Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, yazılı olarak yapılan başvurularda gerekli belgelerin aslı veya belgeyi düzenleyen ilgili kuruluş tarafından onaylanmış sureti veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli sureti başvuru ekinde Kuruma sunulacaktır. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.
1) Lisans Başvuru Dilekçesi
Lisans başvurusunun yazılı olarak yapılması halinde, 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-1) yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.
2) Yetki Belgesi
Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.
3) Oda Sicil Kaydı
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.
Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.
4) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.
5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı
Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.
Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.
Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı; gerçek kişiler tarafından yapılan lisans başvurularında aranmaz. Dernek, vakıf ve kooperatifler tarafından yapılan başvurularda, sadece yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile yetkililere ilişkin bilgilere yer verilir. Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.
6) Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;
1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,
2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,
3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,
4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
7)Lisans Almaya Engel Durum Bulunmadığına Dair Beyan
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmez.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
8) Mali Tablolar
Başvuru sahibi tüzel kişinin yeni kurulmuş olması halinde bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş kuruluş bilançosu ile cari yıla ilişkin gelir tablosu, diğer hallerde lisans başvuru tarihinden önceki yılsonu itibariyle düzenlenen ve bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş bilanço ve gelir tablosu ibraz edilir.
9) Sanayi Sicil Belgesi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca düzenlenen vizeleri yapılmış Sanayi Sicil Belgesi veya işletmenin üretime başladığında sanayi siciline kaydedileceğine dair resmi yazıdır.
10) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre durumuna uygun olarak alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatıdır.
11) Tesis Bilgi Dosyası
Tesis Bilgi Dosyasında tesisle ile ilgili olarak;
bilgileri yer alır.
Bu dosya kapsamında aşağıdaki tablo doldurularak, ibraz edilecektir:
12) Kapasite Raporu
Tesisin üretim konusu, yıllık üretim kapasitesi, teknolojisi, makine parkı, kullandığı hammaddeler, sermaye ve istihdam bilgilerini ve benzeri konuları içeren ve bağlı bulunulan Ticaret ve/veya Sanayi Odası tarafından düzenlenen kapasite raporudur.
Madeni yağ lisansı başvurularında, atık madeni yağdan baz yağ üretimi faaliyetinde bulunulacak olması durumunda üretim yetkinlik puanı en az % 55, diğer madeni yağ lisansı başvurularında ise üretim yetkinlik puanı en az % 50 olan başvuruya konu tesise ait kapasite raporunun Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
13) TSE Uygunluk Belgesi
Üretilecek ürüne ilişkin Türk Standartları Enstitüsü tarafından düzenlenen ve vizeleri yapılmış Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi veya Kritere Uygunluk Belgesidir.
14) Marka Tescil Belgesi
556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre Türk Patent Ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen marka tescil belgesidir.
Marka tescil belgesinin 04 emtia kodunu içermesi gerekmektedir.
15) Sigorta Beyan Formu
Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atıklar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’na ilişkin beyandır. Bu çerçevede 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde yer alan “Sigorta Beyan Formu” örneği kullanılır.
16) Hizmet Yeterlilik Belgesi
Başvuruya konu tesisin TS 13541 İş Yerleri - Atık Yağ Rafinasyon ve Rejenerasyon Tesisleri - Genel Kurallar standardına uygun olduğunu gösteren TSE Hizmet Yeterlilik Belgesidir.
Atık yağlardan geri kazanılmış baz yağların hammadde olarak kullanılacağı tesisler için yapılan madeni yağ lisansı başvurularında aranır.
17) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa İlişkin Beyan
5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun “İdari Yaptırımlar” başlıklı 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendi kapsamında “Başvuruya konu tesis ile ilgili, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinin (a), (b) ve (ç) fıkralarında yazılı suçlara ilişkin devam eden adli veya idari bir süreç bulunmadığına” dair beyan
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
İNCELEME VE DEĞERLENDİRME SIRASINDA İSTENECEK OLAN BELGELER
1) Yeminli Mali Müşavir Denetim ve Tasdik Raporu
Başvuru sahibi atık madeni yağların geri kazanımı suretiyle madeni yağ üretimi yapacak ise aşağıdaki formata uygun olarak düzenlenen yeminli mali müşavir raporunu ibraz eder.
Yeminli Mali Müşavir Denetim ve Tasdik Raporu’nun yeminli mali müşavir tarafından onaylı sureti de kabul edilir.
Yeminli Mali Müşavir Denetim ve Tasdik Raporu
2) Çevre İzni ve Lisansı Belgesi
Başvuru sahibi atık madeni yağların geri kazanımı suretiyle madeni yağ üretimi yapacak ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kendisine verilen Çevre İzni ve Lisansı Belgesini ibraz eder.
Madeni yağ lisansı alması Kurul kararıyla uygun bulunan başvuru sahipleri tarafından, uygun bulma kararında verilen süre içerisinde ibraz edilir.
Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
DEPOLAMA LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
Not: Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, yazılı olarak yapılan başvurularda gerekli belgelerin aslı veya belgeyi düzenleyen ilgili kuruluş tarafından onaylanmış sureti veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli sureti başvuru ekinde Kuruma sunulacaktır. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.
1) Lisans Başvuru Dilekçesi
Lisans başvurusunun yazılı olarak yapılması halinde, 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-1) yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.
2) Yetki Belgesi
Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.
3) Oda Sicil Kaydı
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.
Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.
4) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya vergi dairesi tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.
5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı
Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.
Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.
Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.
6) Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;
1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,
2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,
3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,
4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
7)Lisans Almaya Engel Durum Bulunmadığına Dair Beyan
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmez.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
8) Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Rapor
Başvuru sahibi tüzel kişinin asgari ödenmiş nakdi sermaye miktarının Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 7 nci maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenen tutarda veya üzerinde olduğunu gösteren Yeminli Mali Müşavir Raporudur.
Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Raporu’nun yeminli mali müşavir tarafından onaylı sureti de kabul edilir.
9) Mali Tablolar
Başvuru sahibi tüzel kişinin yeni kurulmuş olması halinde bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş kuruluş bilançosu ile cari yıla ilişkin gelir tablosu, diğer hallerde lisans başvuru tarihinden önceki yılsonu itibariyle düzenlenen ve bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş bilanço ve gelir tablosu ibraz edilir.
10) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre durumuna uygun olarak alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatıdır.
Tesis kurmak üzere yapılan depolama lisansı başvurularında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aranmaz.
11) Tesis Bilgi Dosyası
Tesis Bilgi Dosyasında tesisler ile ilgili olarak;
yer alır.
Bu dosya kapsamında aşağıdaki tablolar da doldurularak, ibraz edilecektir:
12) Mecra ve Emniyet Şeridi Dosyasında lisansa konu tesisle ile ilgili olarak;
yer alır.
13) Boru Hattı İnceleme Raporu
İletim veya bağlantılı boru hattı vasıtasıyla taşınacak petrolün erişim ve çıkış noktasının yeri, boru hatlarının özellikleri ve kapasiteleri ile boru hattının çapı, uzunluğu, debisi ve benzeri bilgilerine ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından uluslararası gözetim şirketi statüsü verilen gözetim şirketi tarafından hazırlanacak raporudur.
Boru Hattı İnceleme Raporu, depolama tesisiyle bağlantılı boru hattı varsa başvuruya eklenir.
Tesis kurmak üzere yapılan depolama lisansı başvurularında Boru Hattı İnceleme Raporu aranmaz.
14) Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Beyanı
Tesisteki ulusal marker enjeksiyon cihazının markası, seri numarası, pompa seri numarası, enjeksiyon cihazının yeri ve marker enjeksiyon noktası bilgilerine ilişkin yazılı açıklamadır.
Tesiste ulusal marker eklemesi yapılacaksa Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Beyanı başvuruya eklenir.
Bu kapsamda aşağıdaki form doldurularak, ibraz edilecektir:
Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Bilgileri
Tesis kurmak üzere yapılan depolama lisansı başvurularında Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Beyanı aranmaz.
15) Yatırım Değerlendirme Dosyası
Teknik ve ekonomik değerlendirmelerin yer aldığı ve yeni tesis yatırımları için aranan dosyadır.
16) Tarife Dosyası
Tarifeye ilişkin olarak kullanılan; ilke, varsayım ve hesaplama yöntemi ile depolama ve/veya iletim hatları ile bağlantılı depolama tesisleri için yapılan lisans başvurularında; Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğine göre hazırlanmış “Tarife Önerisi Formu” nun yer aldığı dosya.
17) Sigorta Beyan Formu
31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-2) yer alan “Sigorta Beyan Formu“ dur.
18) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa İlişkin Beyan
5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun “İdari Yaptırımlar” başlıklı 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendi kapsamında “Başvuruya konu tesis ile ilgili, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinin (a), (b) ve (ç) fıkralarında yazılı suçlara ilişkin devam eden adli veya idari bir süreç bulunmadığına” dair beyan
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
İNCELEME VE DEĞERLENDİRME SIRASINDA İSTENECEK OLAN BELGELER
1) Antrepo Açma ve İşletme İzin Belgesi
Lisans kapsamında yer alması istenilen antrepo statüsündeki tanklar varsa, bunlara ilişkin olarak ilgili kamu kurumundan alınan izin belgesidir.
2) Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi
Lisans kapsamında yer alacak liman, iskele, şamandıra gibi kıyı tesisleri varsa, bu tesisler hakkında Lisans kapsamında yer alacak liman, iskele, şamandıra gibi kıyı tesisleri varsa, bu tesisler hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesidir.
Tesis kurmak üzere yapılan lisans başvurularında Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi aranmaz. Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
İHRAKİYE TESLİM LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
Not: Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, yazılı olarak yapılan başvurularda gerekli belgelerin aslı veya belgeyi düzenleyen ilgili kuruluş tarafından onaylanmış sureti veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli sureti başvuru ekinde Kuruma sunulacaktır. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.
1) Lisans Başvuru Dilekçesi
Lisans başvurusunun yazılı olarak yapılması halinde, 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-1) yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.
2) Yetki Belgesi
Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.
3) Oda Sicil Kaydı
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.
Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.
4) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya vergi dairesi tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.
5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı
Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.
Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.
Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.
6) Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;
1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,
2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,
3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,
4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
7)Lisans Almaya Engel Durum Bulunmadığına Dair Beyan
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmez.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
8) Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Rapor
Başvuru sahibi tüzel kişinin asgari ödenmiş nakdi sermaye miktarının Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 7 nci maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenen tutarda veya üzerinde olduğunu gösteren Yeminli Mali Müşavir Raporudur.
Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Raporu’nun yeminli mali müşavir tarafından onaylı sureti de kabul edilir.
9) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
İhrakiye teslim lisansı başvurularında ticari merkez adresi için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aranmaz, ancak tesis varsa tesisine uygun bilgi dosyası ve tesise ait durumuna uygun olarak alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aranır.
İhrakiye teslim lisansı kapsamında tesis bulunmaması halinde, başvuru sahibi ihrakiye teslim lisansı kapsamında herhangi bir tesisi bulunmadığına ilişkin yazılı beyan verir.
10) Pazarlama Projeksiyonu Önerisi
Her bir ihrakiye türü için üçer aylık dönemler itibarıyla yıllık olarak; dönem başı stok miktarının, temin projeksiyonunun, satış ve ihraç projeksiyonunun, dönem sonu stok miktarının, akaryakıt ve ihrakiye türlerine göre ithalat veya ihracat miktarları ile menşe ülkelere göre dağılımının yer aldığı dosyadır.
11) İhrakiye Bilgi Dosyası
Bu dosyada;
yer alır.
12) Sigorta Beyan Formu
31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-2) yer alan “Sigorta Beyan Formu“ dur.
Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
SERBEST KULLANICI LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
Not: Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, yazılı olarak yapılan başvurularda gerekli belgelerin aslının veya belgeyi düzenleyen ilgili kuruluş tarafından onaylanmış suretinin veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli suretinin başvuru ekinde Kuruma sunulması gerekir. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.
1) Lisans Başvuru Dilekçesi
Lisans başvurusunun yazılı olarak yapılması halinde, 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-1) yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.
2) Yetki Belgesi
Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.
3) Oda Sicil Kaydı
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.
Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.
4) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya vergi dairesi tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.
5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı
Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.
Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.
Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı; gerçek kişiler tarafından yapılan lisans başvurularında aranmaz. Dernek, vakıf ve kooperatifler tarafından yapılan başvurularda, sadece yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile yetkililere ilişkin bilgilere yer verilir. Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.
6) Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;
1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,
2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,
3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,
4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
7)Lisans Almaya Engel Durum Bulunmadığına Dair Beyan
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmez.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
8) Yakıt Kullanımı Dosyası
Serbest kullanıma konu akaryakıtın türü ve kullanım amacının, bir önceki takvim yılında gerçekleşen ve lisans dönemi için planlanan yıllık tüketim miktarının, depo sayısı, kapasitesi ve dolum imkânlarının yer aldığı dosyadır.
İNCELEME VE DEĞERLENDİRME SIRASINDA İSTENECEK OLAN BELGELER
1) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Başvuru sahibine ait depolama tesisi varsa, bu tesis için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre durumuna uygun olarak alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatıdır.
Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
RAFİNERİCİ LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
Not: Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, yazılı olarak yapılan başvurularda gerekli belgelerin aslı veya belgeyi düzenleyen ilgili kuruluş tarafından onaylanmış sureti veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli sureti başvuru ekinde Kuruma sunulacaktır. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.
1) Lisans Başvuru Dilekçesi
Lisans başvurusunun yazılı olarak yapılması halinde, 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-1) yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.
2) Yetki Belgesi
Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.
3) Oda Sicil Kaydı
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.
Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.
4) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya vergi dairesi tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.
5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı
Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.
Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.
Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.
6) Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;
1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,
2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,
3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,
4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
7)Lisans Almaya Engel Durum Bulunmadığına Dair Beyan
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmez.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
8) Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Rapor
Başvuru sahibi tüzel kişinin asgari ödenmiş nakdi sermaye miktarının Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 7 nci maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenen tutarda veya üzerinde olduğunu gösteren Yeminli Mali Müşavir Raporudur.
Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Raporu’nun yeminli mali müşavir tarafından onaylı sureti de kabul edilir.
9) Mali Tablolar
Başvuru sahibi tüzel kişinin yeni kurulmuş olması halinde bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş kuruluş bilançosu ile cari yıla ilişkin gelir tablosu, diğer hallerde lisans başvuru tarihinden önceki yılsonu itibariyle düzenlenen ve bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş bilanço ve gelir tablosu ibraz edilir.
10) Sanayi Sicil Belgesi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca düzenlenen vizeleri yapılmış Sanayi Sicil Belgesi veya işletmenin üretime başladığında sanayi siciline kaydedileceğine dair resmi yazıdır.
Tesis kurmak üzere yapılan rafinerici lisansı başvurularında Sanayi Sicil Belgesi aranmaz.
11) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre durumuna uygun olarak alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatıdır.
Tesis kurmak üzere yapılan rafinerici lisansı başvurularında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aranmaz.
12) Tesis Bilgi Dosyası
Tesis Bilgi Dosyasında tesisler ile ilgili olarak;
yer alır.
Bu dosya kapsamında aşağıdaki tablolar da doldurularak, ibraz edilecektir:
13) Mecra ve Emniyet Şeridi Dosyası
Mecra ve Emniyet Şeridi Dosyasında lisansa konu tesisle ile ilgili olarak;
yer alır.
Mecra ve Emniyet Şeridi Dosyası kapsamında uygun ölçekli harita olarak, ilgili idare tarafından onaylı 1/1.000 veya 1/5.000 veya 1/25.000 ölçekli haritalar sunulabilir.
14) Boru Hattı İnceleme Raporu
İletim veya bağlantılı boru hattı vasıtasıyla taşınacak petrolün erişim ve çıkış noktasının yeri, boru hatlarının özellikleri ve kapasiteleri ile boru hattının çapı, uzunluğu, debisi ve benzeri bilgilerine ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından uluslararası gözetim şirketi statüsü verilen gözetim şirketi tarafından hazırlanacak raporudur.
Tesis kurmak üzere yapılan rafinerici lisansı başvurularında Boru Hattı İnceleme Raporu aranmaz.
15) Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Beyanı
Tesisteki ulusal marker enjeksiyon cihazının markası, seri numarası, pompa seri numarası, enjeksiyon cihazının yeri ve marker enjeksiyon noktası bilgilerine ilişkin yazılı açıklamadır.
Bu kapsamda aşağıdaki form doldurularak, ibraz edilecektir:
Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Bilgileri
Tesis kurmak üzere yapılan rafinerici lisansı başvurularında Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Beyanı aranmaz.
16) Yatırım Değerlendirme Dosyası
Teknik ve ekonomik değerlendirmelerin yer aldığı ve yeni tesis yatırımları için aranan dosyadır.
17) Tarife Dosyası
Tarifeye ilişkin olarak kullanılan; ilke ve varsayım ve hesaplama yöntemi ile tarifeye ilişkin metodolojinin ve Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliği’ne göre hazırlanmış “Tarife Önerisi Formu” nun yer aldığı dosyadır.
18) Pazarlama Projeksiyonu Önerisi
Pazarlama Projeksiyonu Önerisinde;
-Temin projeksiyonu,
-Satış ve ihracat projeksiyonu,
-Dönem sonu stok miktarı,
yer alır.
19) Sigorta Beyan Formu
b)Tesisler ve Petrol Tüm Risk Sigortası’na
ait 31/5/2011 tarihli ve 3242/2 Sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde yer alan “Sigorta Beyan Formu” dur.
Not: Talep edilen lisans kapsamında birden çok faaliyet yapılmak istenmesi halinde, başvuru dosyasında ilgili faaliyete ilişkin eklere de yer verilir.
İNCELEME VE DEĞERLENDİRME SIRASINDA İSTENECEK OLAN BELGELER
1) Zemin Etüdü ve Depremsellik Raporları
Tesisin kurulacağı araziye ilişkin olarak hazırlanan zemin etüdü ve depremsellik raporlarıdır.
2) Teknik ve Ekonomik Nihai Fizibilite Raporu
Yatırım tamamlama ve termin süresi, yatırım tutarı, yatırım kompleksite indeksi, tesis proses akım şeması, ikincil prosesler, ekonomik fayda-maliyet analizleri ve benzeri bilgilerin yer aldığı rapor ve belgelerdir.
3) Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi
Lisans kapsamında yer alacak liman, iskele, şamandıra gibi kıyı tesisleri varsa, bu tesisler hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesidir.
Tesis kurmak üzere yapılan lisans başvurularında Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi aranmaz.
4) Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünü Listesi
Başvuru sahibinin rafineride üreteceği akaryakıt haricinde kalan petrol ürünleri ile bunlara ait Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu bilgilerini listelediği beyan yazısıdır.
5) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Belgesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” belgesini ifade eder.
Rafinerici lisans alması Kurul kararıyla uygun bulunan başvuru sahipleri tarafından, uygun bulma kararında verilen süre içerisinde ibraz edilmesi gerektir.
Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
İLETİM LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
Not: Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, yazılı olarak yapılan başvurularda gerekli belgelerin aslı veya belgeyi düzenleyen ilgili kuruluş tarafından onaylanmış sureti veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli sureti başvuru ekinde Kuruma sunulacaktır. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.
1) Lisans Başvuru Dilekçesi
Lisans başvurusunun yazılı olarak yapılması halinde, 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-1) yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.
2) Yetki Belgesi
Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.
3) Oda Sicil Kaydı
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.
Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.
4) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya vergi dairesi tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.
5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı
Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.
Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.
Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.
6) Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;
1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,
2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,
3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,
4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
7)Lisans Almaya Engel Durum Bulunmadığına Dair Beyan
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmez.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
8) Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Rapor
Başvuru sahibi tüzel kişinin asgari ödenmiş nakdi sermaye miktarının Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 7 nci maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenen tutarda veya üzerinde olduğunu gösteren Yeminli Mali Müşavir Raporudur.
Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Raporu’nun yeminli mali müşavir tarafından onaylı sureti de kabul edilir.
9) Mali Tablolar
Başvuru sahibi tüzel kişinin yeni kurulmuş olması halinde bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş kuruluş bilançosu ile cari yıla ilişkin gelir tablosu, diğer hallerde lisans başvuru tarihinden önceki yılsonu itibariyle düzenlenen ve bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş bilanço ve gelir tablosu ibraz edilir.
10) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre durumuna uygun olarak alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatıdır.
Tesis kurmak üzere yapılan iletim lisansı başvuruları ile 10 kilometreden kısa ve 600 milimetre ve altında boru çaplı iletim hatları için yapılan iletim lisansı başvurularında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aranmaz.
11) Tesis Bilgi Dosyası
Tesis Bilgi Dosyasında tesisler ile ilgili olarak;
bilgileri yer alır.
Bu dosya kapsamında aşağıdaki tablo da doldurularak, ibraz edilecektir:
12) Mecra ve Emniyet Şeridi Dosyası
Mecra ve Emniyet Şeridi Dosyasında lisansa konu tesisle ile ilgili olarak;
yer alır.
Mecra ve Emniyet Şeridi Dosyası kapsamında uygun ölçekli harita olarak, ilgili idare tarafından onaylı 1/1.000 veya 1/5.000 veya 1/25.000 ölçekli haritalar sunulabilir.
13) Boru Hattı İnceleme Raporu
İletim veya bağlantılı boru hattı vasıtasıyla taşınacak petrolün erişim ve çıkış noktasının yeri, boru hatlarının özellikleri ve kapasiteleri ile boru hattının çapı, uzunluğu, debisi ve benzeri bilgilerine ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından uluslararası gözetim şirketi statüsü verilen gözetim şirketi tarafından hazırlanacak raporudur.
14) Yatırım Değerlendirme Dosyası
Teknik ve ekonomik değerlendirmelerin yer aldığı ve yeni tesis yatırımları için aranan dosyadır.
15) Tarife Dosyası
Tarifeye ilişkin olarak kullanılan; ilke, varsayım ve hesaplama yöntemi ile iletim tesisleri için yapılan lisans başvurularında; Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğine göre hazırlanmış “Tarife Önerisi Formu” nun, yer aldığı dosya.
16) Sigorta Beyan Formu
31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-2) yer alan “Sigorta Beyan Formu“ dur.
İNCELEME VE DEĞERLENDİRME SIRASINDA İSTENECEK OLAN BELGELER
1) Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi
Lisans kapsamında yer alacak liman, iskele, şamandıra gibi kıyı tesisleri varsa, bu tesisler hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesidir.
Tesis kurmak üzere yapılan lisans başvurularında Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi aranmaz.
Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
TAŞIMA LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
Not: Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, yazılı olarak yapılan başvurularda gerekli belgelerin aslı veya belgeyi düzenleyen ilgili kuruluş tarafından onaylanmış sureti veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli sureti başvuru ekinde Kuruma sunulacaktır. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.
1) Lisans Başvuru Dilekçesi
Lisans başvurusunun yazılı olarak yapılması halinde, 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-1) yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.
2) Yetki Belgesi
Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.
3) Oda Sicil Kaydı
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.
Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.
4) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya vergi dairesi tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.
5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı
Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.
Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.
Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı; gerçek kişiler tarafından yapılan lisans başvurularında aranmaz. Dernek, vakıf ve kooperatifler tarafından yapılan başvurularda, sadece yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile yetkililere ilişkin bilgilere yer verilir. Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.
6) Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;
1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,
2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,
3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,
4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
7)Lisans Almaya Engel Durum Bulunmadığına Dair Beyan
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmez.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
8) Tesis Bilgi Dosyası
Tesis Bilgi Dosyasında gemilerle ilgili olarak;
yer alır.
Tesis Bilgi Dosyasında demiryolu araçlarıyla ilgili olarak;
b) Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliği kapsamında düzenlenen Tescil Belgesi,
yer alır.
9) Sigorta Beyan Formu
31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-2) yer alan “Sigorta Beyan Formu“ dur.
Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
DAĞITICI LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER
Not: Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, yazılı olarak yapılan başvurularda gerekli belgelerin aslı veya belgeyi düzenleyen ilgili kuruluş tarafından onaylanmış sureti veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli sureti başvuru ekinde Kuruma sunulacaktır. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.
1) Lisans Başvuru Dilekçesi
Lisans başvurusunun yazılı olarak yapılması halinde, 31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-1) yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.
2) Yetki Belgesi
Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.
3) Oda Sicil Kaydı
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.
Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.
4) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya vergi dairesi tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.
5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı
Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.
Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.
Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.
6) Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;
1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,
2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,
3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,
4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
7)Lisans Almaya Engel Durum Bulunmadığına Dair Beyan
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmez.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,
ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.
Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:
8) Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Rapor
Başvuru sahibi tüzel kişinin asgari ödenmiş nakdi sermaye miktarının Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 7 nci maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenen tutarda veya üzerinde olduğunu gösteren Yeminli Mali Müşavir Raporudur.
Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Raporu’nun yeminli mali müşavir tarafından onaylı sureti de kabul edilir.
9) Mali Tablolar
Başvuru sahibi tüzel kişinin yeni kurulmuş olması halinde bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş kuruluş bilançosu ile cari yıla ilişkin gelir tablosunu, diğer hallerde lisans başvuru tarihinden önceki yılsonu itibariyle düzenlenen ve bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş bilanço ve gelir tablosunu ifade eder.
10) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Dağıtıcı lisansı başvurularında ticari merkez adresi için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aranmaz, ancak tesis varsa tesisine uygun bilgi dosyası ve tesise ait durumuna uygun olarak alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aranır.
Dağıtıcı lisansı kapsamında tesis bulunmaması halinde, başvuru sahibi dağıtıcı lisansı kapsamında herhangi bir tesisi bulunmadığına ilişkin yazılı beyan verir.
11) Tarife Dosyası
Tarifeye ilişkin olarak kullanılan; ilke ve varsayım ve hesaplama yöntemi ile tarifeye ilişkin metodolojinin ve Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliği’ne göre hazırlanmış Tarife Önerisi Formunun yer aldığı dosyadır.
12) Pazarlama Projeksiyonu Önerisi
Her bir akaryakıt veya ihrakiye türü için üçer aylık dönemler itibarıyla yıllık olarak; dönem başı stok miktarının, temin projeksiyonunun, satış ve ihraç projeksiyonunun, dönem sonu stok miktarının, akaryakıt ve ihrakiye türlerine göre ithalat veya ihracat miktarları ile menşe ülkelere göre dağılımının, bayi ve mülkiyetindeki veya işlettiği istasyon sayısının, kendi mülkiyetlerindeki veya sözleşmelerle oluşturacakları bayi bilgilerinin yer aldığı dosyadır.
13) Marka Tescil Belgesi
556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre Türk Patent Ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen marka tescil belgesidir.
Marka tescil belgesinin 04 ve 37 emtia kodlarını içermesi gerekmektedir.
14) Sigorta Beyan Formu
31/5/2011 tarihli ve 3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı ekinde (EK-2) yer alan “Sigorta Beyan Formu“ dur.
15) Biodizel Dağıtımına İlişkin Belgeler
Biodizel dağıtımı yapılacaksa, başvuru sahibi ile biodizel üretim yetkisi bulunan işleme lisansı sahibi arasında yapılan biodizel satış sözleşmesi veya ön sözleşmesi ile bunları imzalayanların yetki belgeleri başvuruya eklenir.
16) Gazyağı Dağıtımına İlişkin Belgeler
Gazyağı dağıtımı yapılacaksa, başvuru sahibinin bayileri ile kullanıcılar arasında yapılan gazyağı satış sözleşmeleri veya ön sözleşmeleri ile bunları imzalayanların yetki belgeleri, ilgili kullanıcıların gazyağını geçmişte ısıtma ve aydınlatma amacıyla kullandığını gösteren belgelerle birlikte başvuruya eklenir.
Not: Talep edilen lisans kapsamında birden çok faaliyet yapılmak istenmesi halinde, başvuru dosyasında ilgili faaliyete ilişkin eklere de yer verilir.
İNCELEME VE DEĞERLENDİRME SIRASINDA İSTENECEK OLAN BELGELER
1) Kurumsal Kimlik Dosyası
Tescilli markası altında yapılacak olan dağıtım faaliyetine yönelik kurumsal kimlik çalışmalarına ilişkin belgelerdir.
2) Tip Sözleşme Örneği
İlgili mevzuatta yer alan usul ve esaslara aykırı olmayacak şekilde düzenlenmiş ve bütün sayfaları imzalı ve kaşeli, istasyonlu ve istasyonsuz kategoriler için ayrı ayrı hazırlanmış, tip bayilik sözleşmesi örneğidir.
3) Bayilik Ön Sözleşmeleri
Bu kapsamda başvuru sahibi ile bayiler arasında yapılan bayilik ön sözleşmeleri ile bayiyi temsilen ön sözleşmeyi imzalayan kişilerin yetkili olduğunu gösteren imza sirküleri ibraz edilir.
Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
13/12/2018 tarihli ve 8244 sayılı Lisans İşlemlerine İlişkin Başvurular Hakkında Kurul Kararının ekinde yer alan “Lisans Başvuru Tablosu” ile, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamındaki lisans işlemlerine ilişkin başvuruların yazılı ve/veya elektronik yapılacağına ilişkin usul belirlenmiştir. Kurumumuza yapılacak başvurularda aşağıda yer alan “Lisans Başvuru Tablosu”nun dikkate alınması gerekmektedir.
Lisans İşlemleri İçin Yazılı/Elektronik Başvuru Durumu V.9 |
EK |
||||
Lisans Türü |
Yöntem |
Lisans Başvurusu |
Lisans Tadili |
Süre Uzatımı |
Lisans Sona Erdirme |
Bayilik |
Yazılı |
(-) |
(-) |
(-) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
Dağıtıcı |
Yazılı |
(-) |
(-) |
(-) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
Depolama |
Yazılı |
(-) |
(-) |
(-) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
İhrakiye Teslim |
Yazılı |
(-) |
(-) |
(-) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
İletim |
Yazılı |
(-) |
(-) |
(-) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
İşleme |
Yazılı |
(-) |
(-) |
(-) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
Madeni Yağ |
Yazılı |
(-) |
(-) |
(-) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
Rafinerici |
Yazılı |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
Serbest Kullanıcı |
Yazılı |
(-) |
(-) |
(-) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
Taşıma |
Yazılı |
(-) |
(-) |
(-) |
(+) |
Elektronik |
(+) |
(+) |
(+) |
(+) |
|
Açıklamalar: (+): Başvurunun söz konusu yöntemle yapılabileceğini gösterir. (-): Başvurunun söz konusu yöntemle yapılamayacağını gösterir. |